Ny affaldsordning på vej: Nu får du din nye genbrugsbeholder og røde miljøkasse

5/5-2021

25.000 genbrugsbeholdere og 35.000 miljøkasser er de kommende uger på vej ud til borgerne i Næstved Kommune.

Er du blandt dem, der allerede har modtaget den nye genbrugsbeholder og den røde miljøkasse? Ellers er de på vej til dig inden for de næste uger.

Udrulningen af den nye affaldsordning er i fuld gang. Mandag kørte de første lastbiler ud fra lagerhallen ved Holmegaard Gods, og i løbet af de næste otte uger modtager de borgere i Næstved Kommune, der bor i såkaldte enfamiliehuse som villaer og parcelhuse, en ny genbrugsbeholder og en rød miljøkasse som en del af den nye affaldsordning, der træder i kraft fra 1. juli.

Lokal arbejdskraft

Et flertal i Folketinget vedtog sidste sommer, at alle landets 98 kommuner skal sortere i de samme 10 typer affald. Den nye ændring skal hjælpe med at øge mængderne af sorteret affald til genanvendelse og nedbringe CO2-udledningen.

Næstved Kommune er én blandt i alt fem kommuner på Sjælland, der satser på at være klar med udrulningen af den nye affaldsordning pr. 1. juli. Det betyder, at der i løbet af de næste otte uger skal køres 35.000 miljøkasser og 25.000 genbrugsbeholdere ud til borgerne. Det kræver planlægning, overblik og ikke mindst hjælp fra rigtig mange hænder at gøre de mange genbrugsbeholdere og miljøkasser klar til brug.

Der er i øjeblikket ansat 18 til at klare den opgave. Otte af dem har ansvaret for at samle beholderne, mens de 10 sørger for at køre beholdere og miljøkasser ud til borgerne, fortæller Kenneth Jensen, der er projektleder hos KL Transport, som står for udkørsel og samling.

– Det er en stor opgave, og der er noget at se til. Der er meget planlægning i det med ruterne, siger Kenneth Jensen.

Selv om det er et Jysk firma, der er hyret til opgaven bruges der også lokal arbejdskraft. KL Transport har i samarbejde med Næstved Kommune ansat fem fra lokalområdet, som hjælper til med både samling og udkørsel. Og hvis der er brug for flere hænder, står Næstved Kommune klar til at hjælpe med rekrutteringen.

Samles med håndkraft

Det tager cirka otte uger at få klargjort de mange genbrugsbeholdere og miljøkasser og få dem kørt ud til borgerne. Beholderne skal med håndkraft have påsat hjul, skillevæg og låg. Der skal sættes klistermærker på, så borgerne kan se, hvilken type affald der skal i. Der skal desuden pakkes sorteringsvejledninger i miljøkasserne, som også skal have påsat klistermærker både udvendigt og indvendigt. Når de nye genbrugsbeholdere og miljøkasser er gjort klar til levering, køres de ud til borgerne.

Alle genbrugsbeholdere skal samles med håndkraft.

– Der kører fem biler med to mand i hver, og de kører efter fastlagte ruter. Når beholderen leveres til adressen, skal de have påsat en adresselabel og registreres ved at scanne en stregkode og parre den med en chip, der sidder på beholderen. Der skal også nye labels på de gamle beholdere, forklarer Kenneth Jensen.

Kontakt os gerne

Udover de 25.000 genbrugsbeholdere til borgere i enfamiliehuse køres der også 1024 containere á 660 liter til glas og metal ud til private og offentlige standpladser. Målet er, at alle beholdere er klar til brug pr. 1. juli. Hvis KL Transport kommer bagud, og tidsplanen skrider, er de klar til at ansætte flere.

– Hvis der bliver behov for det, så opjusterer vi. Vi har en opgave, der skal være klar til tiden. Det må vi løse, siger Kenneth Jensen.

De nye genbrugsbeholdere og røde miljøkasser må først tages i brug fra 1. juli 2021. Indtil da skal borgerne sortere efter den gamle ordning. Hvis du har spørgsmål til den nye affaldsordning eller oplever fejl i forbindelse med levering af den nye affaldsbeholder eller miljøkasse, kan du henvende dig til Team Affald på mail affald@naestved.dk eller telefon 5588 5588.