Ny sortering ruller ind over Næstved Kommune

21/1-2023

Som noget nyt kan du aflevere dine tomme roll-on deodoranter som en særskilt type affald. Årsagen til den nye tilføjelse til sortering, er at Næstved Kommune har indgået et samarbejde med Kugledynehjælpen, der er en non-profit organisation.

Der har i mange år været tale om at affald er guld, men at roll-on deodoranter kan gøre nytte som andet end genbrugsplast når de er tomme, er måske en nyhed for mange. Ved hjælp af frivillige ildsjæle kan kuglerne fra den tomme roll-on deodorant nemlig blive genbrugt som fyld i specialsyet kugledyner.

Et projekt som dette, er et tydeligt eksempel på, hvordan vi kan genbruge de ressourcer, der er i affald. For de fleste af os skal en tom roll-on deodorant blot i affaldsbeholderen, men denne organisation så en mulighed for at hjælpe andre gennem genanvendelse, fortæller driftsansvarlig Gert Christensen.

Den tomme deodorant vil kunne afleveres på alle kommunens genbrugspladser i en særlig opstillet beholder eller i den røde miljøkasse til farligt affald, hvor de vil blive sorteret fra efterfølgende. Det er kun roll-on deodoranter, der kan afleveres til projektet, da det er deodorantens kugle som skal anvendes. Resten af deodoranten bliver efter kuglen er fjernet afleveret igen til videregenanvendelse.

Din sortering gør en forskel
Når deodoranterne er indsamlet, bliver de afhentet af frivillige, der fjerner kuglerne og sørger for at de bliver vasket med varmt vand og sæbe. De rengjorte kugler bliver herefter afleveret til en frivillig syerske, der syer kuglerne ind i den speciallavet kugledyne.

Kugledynen er et anerkendt hjælpemiddel mod søvnforstyrrelser, da kuglerne kan stimulere berøringssansen og muskel-led-sansen samt give ro og tryghed. Brugerne af kugledyner får samtidig en bedre kropsfornemmelse og falder nemmere i søvn, da de skiftende sanseindtryk kan dæmpe angst, utrygheder og kan berolige hjerne og krop.

Organisationen Kugledynehjælpen, der står bag projektet, udleverer gratis kugledynerne til ansøgere – primært børn og unge, der ikke kan få bevilliget en kugledyne fra det offentlige system og ikke selv har midlerne til at anskaffe en dyne. Hver kugledyne der bliver produceret, kan indeholde op til flere tusinde plastkugler fra roll-on deodoranter afhængig af, hvor tung kugledynen skal være i forhold til modtagerens størrelse samt hvilken vægt plastkuglerne har.

Netop behovet for så mange kugler til fremstillingen af blot en enkel dyne, er også blandt grundene til at administrationen håber at kommunens mange borgere vil støtte op omkring projektet:

Vi er selvfølgelig glade uanset, hvor store mængder, der bliver indsamlet, da hver afleverede deodorant er et bevis på, at man ønsker at støtte projektet. Men vi håber da at så mange som muligt ønsker at benytte den nye mulighed for sortering, og skænker os en tanke næste gang roll-on deodoranten er tom. Vi har forsøgt at gøre det så nemt som muligt at komme af med deodoranterne. Derfor er det også muligt, at aflevere dem både på alle genbrugspladser i kommunen, og i den røde miljøkasse, der kan afhentes gennem storskraldsordning, fortæller Gert Christensen.

Kommunens rolle i projektet består af information og hjælp til selve indsamlingen mens det er Kugledynehjælpen, der håndterer resten af processen herunder ansøgninger og udlevering af de specialsyede kugledyner. Projektet har ikke nogen økonomiske omkostninger for kommunens borgere.

Yderligere information: www.kugledynehjaelpen.dk eller på www.naestved-affald.dk/information/deodorant/