Nu er sorteringsapp klar til download: Scan dig til en nemmere affaldssortering

8/7-2021

Skal poser fra chips i beholderen til plast? I hvilken beholder skal smørbakken fra Kærgården? Og hvor skal æsken fra tandpastaen hen? Det kan du nu få svar på i sorteringsappen ”Perfect Waste”, der lanceres i forbindelse med den nye affaldsordning i Næstved Kommune.

Appen har i en periode været testet af en række borgere, men er nu klar til at blive downloadet i både App Store og Google Play.

Scan varer og indsend billeder

Formålet med appen er at gøre affaldssorteringen endnu lettere, så vi kan sende så meget affald til genanvendelse som muligt. Hvis du står med noget emballage og er i tvivl om, hvor det skal hen, kan du scanne varen via appen. Hvis den er registreret i systemets database, vil der blive vist et piktogram på skærmen, som fortæller i hvilken beholder varen skal i. 

Udviklerne bag appen anvender en database, hvorfra de modtager stregkoder på varer. Derudover har de manuelt scannet varer i supermarkeder som Bilka, Netto, Lidl, Aldi, Meny samt Coops butikker og lagt stregkoderne ind i systemet.

Da appen er ny, vil der dog være varer, den ikke genkender. Hvis du scanner en vare, der ikke findes i appens database, vil der komme en besked op, hvor du får mulighed for at indsende et billede af produktet og dermed registrere varen i databasen.

Erstatning for Affalds-ABC’en

Når du første gang henter appen ned på din smartphone, er det vigtigt, du husker at vælge Næstved Kommune og indtaster din adresse. For selv om et flertal i Folketinget har besluttet, at alle landets kommuner skal sortere i de samme 10 typer affald, er der forskel på, hvordan affaldet sorteres i de forskellige beholdere. Derfor er appen tilpasset og udviklet til den enkelte kommune.

Næstved Kommune er den første kommune, der er klar med sorteringsappen. Den er en god erstatning for Affalds-ABC’en, som i øjeblikket ikke er aktiv på vores hjemmeside, fordi mange af produkterne ikke passer med den nye affaldsordning i Næstved Kommune. I stedet kan man downloade appen og hurtigt få svar på, i hvilken beholder emballagen skal i. Appen kan hentes ved at scanne denne QR kode:

Det er desuden muligt at søge på en bestemt affaldstype i appen. Hvis ordet ikke findes, får udviklerne automatisk besked, så de kan tilføje ordet i databasen. Du kan også via appen bestille afhentning af storskrald og den nye miljøkasse.