Lokale foreninger har fjernet 492 kg henkastet affald fra naturen

16/11-2021

15 tons affald. Så meget har 483 foreninger – fordelt på 40 kommuner landet over – fjernet fra naturen forskellige steder. Næstved Kommune har igen i år været aktiv i Ren Natur, hvor frivillige fra blandt andet FK Sydsjælland 05, Holmegaard Glasværk Boldklub, Foreningen Skulpturpark, Næstved Havnepromenade og Næstved Sportsdykkerforening har været med til at gøre naturen renere.

Fra maj til oktober i år har de frivillige samlet affald på 15 forskellige ruter fordelt i hele kommunen. Ruterne er udvalgt af Næstved Kommune i samarbejde med blandt andet lokalråd og gennem forslag fra borgerne via kommunens Facebook. Det indsamlede affald er efterfølgende blevet afhentet af Næstved Park & Vej.

Papir, plastik og poser fra snus

Det er blevet til en hel del affald, og følgende affaldstyper har været gengangere på ruterne i Næstved Kommune: Cigaretskod, plastik, papir, emballage fra take away, mundbind, poser fra snus, flasker og dåser. Af de lidt mere specielle fund kan nævnes en penis glasskulptur fra Holmegaard Glasværk, en parabolmodtager og en stor brødkniv.

Ren Natur, som er en del af Hold Danmark Rent, har til formål at skabe fokus på henkastet affald, styrke sammenholdet lokalt og skabe glæde ved naturen. Et af de grundlæggende formål med konceptet er at styrke befolkningens bevidsthed om udfordringen med henkastet affald, da en større bevidsthed giver en bedre forudsætning for at ændre adfærd fremadrettet.

En øjenåbner

For flere af de deltagende foreninger i Næstved Kommune har det da også været en øjenåbner at være med. De vil fremover være mere opmærksomme på henkastet affald, og hvilken betydning det har for naturen, lyder tilbagemeldingen.

Hver gennemført rute medfører et sponsorat fra erhvervslivet på 3000 kroner til foreningerne. Pengene kan bruges til aktiviteter, der styrker foreningen. I Næstved Kommune har foreningerne valgt, at pengene skal gå til eksempelvis nye telte, brandforsikring på vikingelanghus og madpakkeprojekt til skolebørn i Burkina Faso. Læs mere om Ren natur på https://www.rennatur.org/

Nøgletal fra Næstved Kommunes deltagelse i Ren Natur i 2021:

  • 15 ruter fordelt på 15 foreninger
  • 253 frivillige i aktion
  • 123 sække med affald indsamlet
  • 492 kg affald, hvad der estimeret svarer til 62.484 stk. affald