Hvad gør du med dit ødelagte porcelæn og keramik?

13/9-2022

En ny undersøgelse viser, at 97% af dét glas, som kommer i skraldespanden er korrekt sorteret. Det betyder faktisk, at glas er den ordning, hvor der er mindst fejlsorteret. Men vi kan desværre ikke fejre det helt endnu.

Størstedelen af de sidste 3% består nemlig af keramik, stentøj og porcelæn, der kan være ødelæggende for glassets genanvendelighed – også i små mængder. Selv en enkelt knust kaffekop, kan ødelægge et helt læs med glas.

HVAD SKER DER MED AFFALDET?
Når skraldebilen har været forbi din adresse efter glas, transporteres glasset til Reiling Glasrecycling på Næstved havn, som knuser det, så alle urenheder som for eksempel låg og poser sorteres fra. Glasset får derefter lov til at ligge en uges tid, hvor det komposterer, så eventuelle madrester og etiketter forsvinder, inden det gøres klar til at komme videre til Ardagh Glass Holmegaard i Fensmark, der genanvender glasset.

Ardagh modtager i gennemsnit omkring 100.000 tons glas om året fra Reiling, som de omsmelter og genanvender til nye glas og flasker.

Keramik, porcelæn og fajance kan ikke omsmeltes, og kan derfor ikke genanvendes sammen med glas. De skal i stedet afleveres på genbrugspladsen eller til storskrald.

Tak fordi du sorterer dit glas