Få hjælp til din julesortering

19/12-2018

Vi har lavet en lille guide, så du er helt klar til juleaffaldet.

Gavepapir:
Når alle gaverne er åbnet, skal gavepapiret til restaffald. Gavepapir er ofte behandlet på overfladen, så det er fint og glat. Overfladebehandlingen gør desværre at papiret ikke bliver betegnet som rent papir, og derfor skal det til restaffald.

Du kan bruge din julesæk til dit ekstra restaffald. Husk blot at stille sækken frem ved din skraldespand, og så tager skraldemanden den med, når han kommer til næste ordinære tømning.

Gavebånd: 
Selvom mormor måske gemmer det, så kan gavebånd ikke genbruges, og skal derfor smides ud med restaffaldet.

Du kan bruge din julesæk til dit ekstra restaffald. Husk blot at stille sækken frem ved din skraldespand, og så tager skraldemanden den med, når han kommer til næste ordinære tømning.

Til og fra kort:
Hvem er gaven mon fra? Alt afhængigt af, hvordan dine til og fra kort ser ud, så er det forskelligt, hvor de skal hen når du sorterer:

Kort uden pynt kan genbruges og skal sorteres som småt pap eller papir alt efter materialet.
Kort med pynt (fx glimmer) skal i restaffald.

Juledekoration:
De fine juledekorationer og dekorationer med kalenderlys skal smides ud med restaffaldet, hvis de ikke skal skilles ad.

Hvis du derimod har mulighed for at skille den ad kan pynten gemmes til næste år og grangrenene kan komme til haveaffald. Hvis der er ler i dekorationen skal det afleveres på genbrugspladsen som byggeaffald.

Julemad:
Selvom mormors frikadeller fra julefrokosten er særlig gode i år, så kan der nogle gange være rester tilbage fra julemaden. Madrester skal smides ud med madaffaldet.

Fedtet fra anden eller flæskestegen kan du samle i en mælkekarton og smide den i restaffaldet i stedet for.

Du kan købe ekstra sække til madaffald i Brugsen i Fensmark eller på Borgerservice i Næstved, hvis du mangler til madaffaldet. Husk blot at stille sækken frem ved din skraldespand, og så tager skraldemanden den med når han kommer til næste ordinære tømning.

Kirsebærsovs:
Kommer din kirsebærsovs i en karton? Husk at smide kartonen i restaffald, da pappet er behandlet og derfor ikke må komme sammen i beholderen til papir og småt pap.

Du kan bruge din julesæk til dit ekstra restaffald. Husk blot at stille sækken frem ved din skraldespand, og så tager skraldemanden den med, når han kommer til næste ordinære tømning.

Julekalender:
Er du en af de heldige som har en julekalender med chokolade eller slik bag lågerne? Skil julekalenderen ad når kalenderen er tom, hvilket selvfølgelig først er den 24. december.

Plast kan komme i beholderen med glas, metal og hård plast. Pappet kan komme til papir og småt pap. Riv evt. kalenderen i stykker, så pappet ikke sætter sig fast i beholderen.

Sodavandsdåser:
Har du været en tur over grænsen? Sodavandsdåser uden pant skal i beholderen med glas, metal og hård plast. Husk, at skylle dåserne inden du smider dem ud.

Batterier fra legetøj:
Biip, biip, båt. Er du blandt de heldige forældre, hvis barn har fået legetøj med alverdens lyde? Hvis du har en 2-kammer genbrugsbeholder kan du komme af med batterierne ved at lægge dem på låget. Husk at komme batterier og småt elektronik i en klar 4 liters plastpose med knude. Så tager skraldemanden den med næste gang han tømmer din genbrugsbeholder. Du må kun lægge én pose pr. afhentning. Du har også mulighed for at aflevere dine batterier på genbrugspladsen.Hvis du bor i etagebolig kan du aflevere batterierne i en batteriboks.

Julelys fra træet:
Julen er lysets fest, men de fine julelys på træet bliver sjældent brændt helt ned. Stumperne med stearin skal smides ud med restaffaldet.Hvis du har fyrfadslys stående, kan du fjerne stearinen fra metalskålen og smide skålen i beholderen med glas, metal og hård plast.

Pap/Gaveæsker/Bølgepap:
Det er ikke størrelsen der tæller, men de store gaver plejer at være særlig gode. Desværre følger der ofte en del pap med til indpakningen. Pap fra gaveæsker, pakker eller bølgepap kan afleveres til storskrald. Pappet skal være bundtet og håndterbart. Husk at bestille afhentning senest 2 dage før påwww.naestved-affald.dk under ’Min side’.Hvis pappet har et ’vindue’ af plast skal du skille plast og pap fra hinanden. Pap skal afleveres til storskrald, mens den hårde plast kan komme i genbrugsbeholderen med glas, metal og hård plast.

Glaskugler:
Selvom navnet måske antyder det, så er glaskugler rent faktisk ikke lavet af ren glas. Hvis der derfor ryger en kugle på gulvet, så skal den smides ud med restaffaldet.Husk at pakke skårene ind inden det ryger i skraldespanden.

Juletræ:
Selvom julen varer lige til påske, så kan det være at juletræet er smidt ud inden da. Juletræet skal afleveres på genbrugspladsen til haveaffald.Træerne bliver omdannet til biobrændsel, som igen bliver til strøm og fjernvarme.

Chokolade:
Denne type affald er ret sjælden i forhold til sortering. Vores anbefaling er at du skynder dig at spise den, inden nissen opdager at der er chokolade fremfor risengrød.

Tak fordi du sorterer dit affald, og rigtig glædelig jul.