Dine slidte håndklæder gør stadig gavn

13/9-2024

Der har den seneste uge været adskillige historier i medierne om tekstilaffald der sendes til forbrænding. Mange har fået indtrykket af, at affaldstypen er som taget ud af eventyret om kejserens nye klæder, men hvad sker der egentlig med det ødelagte tøj, og er tekstilaffaldet i virkeligheden et optisk bedrag i stedet for prægtige klæder?

Nej. Sådan lyder det korte svar. Trods flere mediers udmeldinger om store mængder ødelagte tekstiler, der sendes til forbrænding og går op i røg, så er det ikke noget som får Næstved Kommune til at ryste i bukserne. Tværtimod. Der kan nemlig være forskel fra kommune til kommune, og derfor kan eventyret om tøjets rejse godt slutte med at det lever lykkeligt til dets dages ende.

Gamle trøjer bliver til nye tekstiler

Indsamlingen af ødelagt tøj og tekstiler fungerer godt, og har faktisk gjort det siden ordningen blev indført i kommunen i juli 2021. Tekstilaffald indsamles bl.a. gennem storskraldsordningen, hvor man kan aflevere hullede t-shirts og slidte håndklæder i særlige røde sække. Når sækkene er afhentet af skraldemanden, kommer de videre til AffaldPlus, hvor indholdet sorteres i tre forskellige typer afhængig af, hvordan tekstilerne kan bruges efterfølgende.

De tre typer som det ødelagte tøj og tekstiler udsorteres i er: direkte genbrug, genanvendelse og forbrænding. Og hvis man undrer sig over, hvordan ødelagte tekstiler kan komme videre som direkte genbrug, så er der faktisk en god forklaring:

Vi oplever, at tøj der kan bruges igen eller nyt tøj som stadig har prismærker på, finder vej til de røde sække. Der kan være etiske årsager til, at tøjet bliver afleveret som ødelagte tekstiler, og det respekterer vi. For at man netop ikke skal risikere at møde andre personer i tøjet i ens lokalområde, bliver det eksporteret til Belgien med det formål at komme videre som direkte genbrug. På den måde sikrer vi, at affald ikke blot sendes til forbrænding, men at ressourcerne bliver brugt fornuftigt, fortæller Jens Fuglsang Bach, centerchef i Teknik og Miljø i Næstved Kommune.

Et positivt øjebliksbillede

For at undersøge, hvad der rent faktisk kommer i de røde sække med ødelagte tekstiler, kiggede vi med, da AffaldPlus onsdag morgen havde en container fra genbrugspladsen til sortering. Ud af 114 kg ødelagte tekstiler var ca. 52 % tekstiler, der kan anvendes som direkte genbrug, ca. 17,4 % kommer videre til genanvendelse, og ca. 29,8 % vil blive sendt til forbrænding.

Dagens sortering fra Næstved Kommune er baseret på et øjebliksbillede, og hvad der reelt er af affald i det læs, men det passer meget godt med, hvad vi generelt ser. Hvis vi ikke havde direkte genbrug med som affaldstype, ville tallene formentlig ligne resten af landets. Netop ved at eksportere tøjet frem for at sende det til forbrænding, gør vi en stor indsats for at sikre at affaldets liv bliver forlænget, forklarer Henrik Bro Andersen, teamleder hos AffaldPlus.

Efter mere end tre års sortering af ødelagte tekstiler, er kommunens borgere godt klædt på til opgaven, men det betyder ikke at affaldsmedarbejderne i Næstved Kommune kan hvile på laurbærrene:

Vi er glade for at så store mængder kommer videre til enten genbrug eller genanvendelse, men opgaven er bestemt ikke slut. Vi er altid klar til at trække i arbejdstøjet, og hjælpe med at gøre sorteringen endnu bedre. Blandt andet oplever vi at gode tekstiler må kasseres da tøjet er vådt og jordslået, og har kan vi helt sikkert gøre en ekstra indsats for at informere borgerne, siger centerchef Jens Fuglsang Bach.

Vådt er ikke godt

Selvom de fleste historier ender lykkeligt, så er der også ødelagte tekstiler som hverken kan genbruges eller genanvendes. Der kan være flere årsager, men størst af dem alle er vådt og jordslået tøj:

Vådt tøj kan desværre ikke genanvendes, og derfor er vi nødsaget til at sende det til forbrænding. Det er rigtigt ærgerligt, da vi faktisk modtager en del tøj der kunne sendes videre, men må kasseres. De røde sække som tøjet opbevares i hjælper dog en hel del til at holde tøjet tørt indtil det skal afhentes af skraldemanden eller afleveres på genbrugspladsen, fortæller teamleder Henrik Bro Andersen.

Af læsset med ødelagt tøj og tekstiler som Næstved Kommune observerede, kunne 6,8 kg af affaldet til forbrænding rent faktisk genanvendes eller genbruges, hvis ikke det havde været vådt. Derfor vil vi forsøge at sætte mere fokus på, hvad der må og ikke må komme i de røde sække. Vi vil dog gerne understrege, at trods udfordringer med noget af det ødelagt tøj, så er den bedste løsning fortsat at man afleverer tøj og tekstiler til indsamling og ikke selv vurderer, hvad der skal frasorteres:

Der vil altid være affald, der ikke kan bruges igen. Det er også derfor vi har restaffald derhjemme. Det er dog vigtigt for os, at sorteringen fortsat er så nem som mulig for borgerne, og derfor sørger vi som kommune for at sortere affaldet i de typer, der skal videre til genanvendelse og genbrug. Borgerne skal ikke stå og vurdere om noget er lavet af det rigtige materiale eller om sammensætningen af tekstilerne kan genanvendes. De skal blot afgøre om det skal afleveres i en klar sæk kun til direkte genbrug eller om det skal i røde sække til ødelagte tekstiler, fortæller Jens Fuglsang Bach.

Vi har i år indsamlet 12.300 kg ødelagte tekstiler. Du kan læse mere om ordningen og tekstilaffald ved at klikke her.