Ny affaldsordning på vej: Dine beholdere får chip og personlige adressemærker

25/6-2021

Du skal ikke længere bekymre dig over, om du får din nabos beskidte beholder retur efter tømning. Med den nye affaldsordning i Næstved Kommune, som starter torsdag den 1. juli 2021, bliver der nemlig sat adressemærker på dine beholdere.

Når vi leverer den nye genbrugsbeholder på din adresse, vil dine gamle beholdere få påsat nye klistermærker, som passer til den nye sortering. Samtidig bliver der påsat adressemærker med stregkoder på alle beholdere.

– Vi har kunne konstatere ved gentagende henvendelser, at borgerne ikke har fået deres egen beholder tilbage efter tømning. Det har vi lyttet til og sætter nu adressemærker på alle beholdere. Adressemærkerne er kodet sammen med en chip i beholderen og viser, hvilken adresse beholderen tilhører, fortæller Gert Christensen, der er driftsansvarlig for affaldsområdet i Næstved Kommune.

Hvorfor skal vi sortere mere affald?

Systemet med stregkode og chip skal hjælpe borgerne, kommunen og renovationsfirmaet med at give overblik over, hvordan det går med affaldstømningen, og om en given beholder hos eksempelvis en borger er blevet tømt.

– Systemet fortæller, hvornår beholderen er blevet tømt. Adressemærkerne skal derfor blive siddende de næste mange år, og borgerne må ikke fjerne mærkerne, siger Gert Christensen.

Et flertal i Folketinget vedtog sidste sommer en ny klimaplan. Som en del af planen skal alle landets kommuner sortere i de samme 10 typer affald, så endnu mere affald kan genanvendes og blive til nye materialer. Ved at genanvende mere affald er det muligt at udnytte de værdifulde ressourcer og materialer, der er i affaldet og dermed mindske mængden af affald til forbrænding. 

Næstved Kommune er blandt de kommuner, der bliver klar med udrulningen i år. Hvis du har spørgsmål til den nye affaldsordning, kan du henvende dig til Team Affald på følgende mail: affald@naestved.dk.