Ny affaldsordning på vej: Det her må du lægge i din nye miljøkasse til farligt affald

31/5-2021

Man siger, at affald er guld. Derfor skal det være så nemt som muligt at sortere sit affald. Vi har i Næstved Kommune gjort det endnu lettere for borgerne at slippe af med farligt affald som brugte batterier, tomme spraydåser og småt elektronikaffald.

Når den nye affaldsordning træder i kraft fra 1. juli, kan farligt affald fremover afleveres derhjemme og skal blot samles i den røde miljøkasse, som alle borgere, der er tilmeldt storskraldsordningen, får udleveret af Næstved Kommune. Med kassen følger også en vejledning til, hvordan du bruger kassen. Det er en god idé at læse den grundigt igennem, inden du tager kassen i brug.

Kassen fylder ikke meget

Der er nemlig en række regler og krav, som skal overholdes i forbindelse med brugen af miljøkassen. Den må højst veje 4 kilo – kasse med indhold – og affaldet skal være forsvarligt emballeret. Hvis du ikke har original emballage, skal du sætte en mærkat på, der tydeligt fortæller hvilken type affald det er.

Batterier og elpærer må ikke lægges løst ned i miljøkassen, men skal lægges i hver sin klare pose på maks. 4 liter. Der skal bindes knude på posen, og låg på flasker, dunke, bøtter med videre skal skrues fast, inden du stiller dem i kassen.

Miljøkassen rummer 25 liter og fylder ikke særlig meget. Den har en størrelse, så en 1 liters flaske kan stå oprejst nede i. Målene på kassen er følgende:

Længde: 395 mm

Dybde: 280 mm

Højde: 320 mm

Vægt: 1100 gram

Billedtekst: Sådan her ser den nye miljøkasse ud. På låget sidder den hvide adresselabel, der skal udfyldes inden afhentning. Foto: Team Affald, Næstved Kommune

Ikke alt må komme i miljøkassen

Det er ikke alt, du må komme i den nye miljøkasse. Medicinrester er klinisk risikoaffald og hører derfor ikke til i miljøkassen. Det kan enten afleveres på alle apoteker i Næstved Kommune eller som farligt affald på genbrugspladserne. En barberskraber må heller ikke lægges i kassen, men skal puttes i henholdsvis metal og plast, hvis den kan skilles ad eller i restaffald i en lukket pose, hvis den ikke kan skilles ad.

For at gøre det nemmere at sortere de ting fra, der ikke må lægges i kassen, er her en liste over de ting, du gerne må lægge i den nye miljøkasse:

 • Husholdningsbatterier
 • Blæk- og printerpatroner
 • Elpærer
 • Gift til skadedyr
 • Kemikalierester
 • Lightere
 • Malingrester
 • Olie
 • Plantegift
 • Spraydåser
 • Neglelak og neglelakfjerner
 • Småt elektronikaffald (som cykellygter, mobiltelefoner og elektriske tandbørster)

Bestil afhentning af miljøkassen

På låget af kassen sidder en hvid adresselabel, du som borger selv skal udfylde. Skraldemanden tager kun kassen med, hvis adressefeltet er udfyldt. Du har mulighed for at få hentet miljøkassen hver 14. dag.

Afhentning bestilles via www.naestved-affald.dk under ’Min side’, ligesom når du bestiller storskrald. Miljøkassen skal sættes frem til skel inden klokken syv på afhentningsdagen – og tidligst aftenen før. Kassen ombyttes med en ny, hvor der er påsat en tom adresselabel, så den er klar til brug.

Du har også mulighed for at få ombyttet miljøkassen på genbrugspladsen. Dette vil være muligt fra 1. juli, når den nye affaldsordning starter – og indtil videre kun på Næstved Genbrugsplads på Fiskerhusvej 22. Dette skyldes, at personalet skal være uddannede til at håndtere miljøkasserne.

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med nye affaldsordning eller miljøkasse, kan du henvende dig til Team Affald på mail affald@naestved.dk. Du kan desuden læse mere om affaldsordningen her: www.naestved-affald.dk/information/nyaffaldsordning