Affald til jul
19/12-2019
- Gavepapir skal til restaffald, da det ofte er behandlet på overfladen, så det bliver fint og glat. Overfladebehandlingen gør at papiret ikke bliver betegnet som rent papir, og derfor skal det til restaffald.Du kan bruge din julesæk til ekstra restaffald. Husk at stille sækken frem ved din skraldespand, og så tager skraldemanden den med, når han kommer til næste ordinære tømning.
- Gavebånd kan ikke genbruges. Det skal derfor smides ud med restaffaldet.
- Til- og fra kort: Der findes mange forskellige slags til- og fra kort, og derfor er der også flere muligheder for hvor de skal hen når du sorterer:
Kort uden pynt kan genbruges og skal sammen med småt pap og papir.
Kort med pynt (fx glimmer) skal i restaffald.
- Juledekorationen skal smides ud med restaffaldet, hvis den ikke kan skilles ad.
Hvis du har mulighed for at skille dekorationen ad, kan pynten gemmes til næste år, og grangrenene kan komme til haveaffald. Hvis der er ler i dekorationen skal det afleveres på genbrugspladsen som byggeaffald.
- Julemad skal smides ud sammen med madaffaldet. Fedtet fra anden eller flæskestegen, kan du samle i en mælkekarton og smide ud i restaffaldet.Du kan købe ekstra sække til madaffald i Brugsen i Fensmark eller på Borgerservice i Næstved, hvis du mangler plads til madaffaldet. Husk blot at stille sækken frem ved din skraldespand, og så tager skraldemanden den med når han kommer til næste ordinære tømning.
- Kirsebærsovs: Hvis din kirsebærsovs kommer i en karton, skal den i restaffald, da pappet er behandlet og derfor ikke må komme i beholderen til papir og småt pap. Kommer sovsen i stedet i et glas, skal glasset skylles og i din genbrugsbeholder.
- Julekalender: Skil julekalenderen ad når kalenderen er tom, hvilket selvfølgelig først er den 24. december.
Plast kan komme i beholderen med glas, metal og hård plast. Pappet kan komme til papir og småt pap. Riv evt. kalenderen i stykker, så pappet ikke sætter sig fast i beholderen.
- Batterier fra fx legetøj: Hvis du har en 2-kammer genbrugsbeholder kan du komme af med batterierne ved at lægge dem på låget. Husk at komme batterier og småt elektronik i en klar 4 liters plastpose med knude. Så tager skraldemanden den med næste gang han tømmer din genbrugsbeholder. Du må kun lægge én pose pr. afhentning. Du har også mulighed for at aflevere dine batterier på genbrugspladsen. Hvis du bor i etagebolig kan du aflevere batterierne i en batteriboks ved jeres fælles affaldsløsning.
- Julelys fra træet: Stumperne med stearin skal smides ud med restaffaldet 🕯 Hvis du har fyrfadslys stående, kan du fjerne stearinen fra metalskålen og smide skålen i beholderen med glas, metal og hård plast.
- Pap/Gaveæsker/Bølgepap: Stort pap fra gaveæsker, pakker eller bølgepap kan afleveres til storskrald. Pappet skal være bundtet og håndterbart. Husk at bestille afhentning før på www.naestved-affald.dk under ’Min side’.Hvis gaven kommer i en lille æske, kan den smides i genbrugsbeholderen med papir og småt pap. Riv evt. æsken i stykker, så pappet ikke sætter sig fast i beholderen.
- Glaskugler: Selvom navnet antyder det, så er glaskugler rent faktisk ikke lavet af ren glas. Ødelagte glaskugler skal derfor smides ud med restaffaldet. Husk at pakke skårene ind inden det ryger i skraldespanden.
- Juletræet skal afleveres på genbrugspladsen til haveaffald. Træerne bliver omdannet til biobrændsel, som igen bliver til strøm og fjernvarme.
- Julechokolade: Denne type affald er ret sjælden i forhold til sortering. Vores anbefaling er at du skynder dig at spise den, inden nissen (eller børnene) opdager at der er chokolade fremfor risengrød.Glædelig jul